Çevrimiçi Sınavlarda Sık Karşılaşılabilecek Teknik Sorunlar

Öğretim elemanları kendi derslerindeki sistem kayıtlarına ulaşabilmektedir. Bir sorun yaşanması durumunda öncelikle sistem kayıtlarının öğretim elemanları tarafından kontrol edilmesi önerilmektedir. ODTÜClass’taki sistem kayıtlarında öğrencilerin IP adresleri de yer almaktadır. IP’den konum belirleyen web servisleri kullanılarak IP konumu ve/veya İnternet sağlayıcısı bilgilerine ulaşılabilir. Ancak bu bilgilerin %100 doğru olmadığı unutulmamalıdır. 

Sınav uygulamalarından önce öğrenciler ile bir deneme sınavı uygulaması yapılması ve gerçek sınavda öğrencilerin karşılaşacakları şartları önceden deneyimlemelerinin sağlanması tavsiye edilmektedir. Bu sayede sınav sırasında ortaya çıkabilecek durumları tespit etme ve önlem alma olanağı elde edilebilir. 

ODTUClass’ta aynı anda yüksek sayıda öğrencinin sınava girmesi durumunda dar boğaz oluşabilmektedir. Bu durumu engelleyebilmek için 500’den fazla öğrencisi olan derslerin sınavları sınav sunucularına alınmaktadır. Eğer aynı anda sınava girecek öğrenci sayınız 500’den fazla ise sınavdan en az bir hafta önce ODTUClass Destek Ekibi’ne bilgi verilmesi önem taşımaktadır. 

Akademik birimlerimiz ve öğretim elemanlarımız olası sorunların çözümünde birim uzaktan eğitim koordinatörlerinden, Uzaktan Eğitim Merkezinden ve Bilgi İşlem Merkezinden destek alabilir. Karşılaşılabilecek sorunlar ver çözüm önerileri aşağıda listelenmiştir.

1.   İnternet bağlantısının kesilmesi: İnternet bağlantısı tekrar sağlanıp öğrenci ODTÜClass’a giriş yaptığında ODTÜClass’taki sistem kayıtlarında (logs) öğrencinin sisteme login olduğu görülür. Ancak bu durumun sebebinin ne olduğunun tam olarak tespit edilmesi mümkün değildir. Sınav süresi bitmeden öğrenci tekrar bağlantı sağlayıp quiz etkinliğine kaldığı yerden devam edebilir. Quiz administration bloğunda yer alan User Override seçeneği ile öğrenciye özel zaman düzenlemesi yapılabilir ve ek süre verilebilir ya da telafi sınavı yapılabilir.

2.   Bilgisayar vb. cihazın kapanması, yeniden başlaması: Cihaz tekrar açıldığında ve öğrenci ODTÜClass’a giriş yaptığında ODTÜClass’taki sistem kayıtlarında (logs) öğrencinin sisteme login olduğu görülür. Ancak bu durumun sebebinin ne olduğunun tam olarak tespit edilmesi mümkün değildir. Sınav süresi bitmeden öğrenci tekrar giriş yaparak quiz etkinliğine kaldığı yerden devam edebilir. Quiz administration bloğunda yer alan User Override seçeneği ile öğrenciye ek süre verilebilir ya da telafi sınavı yapılabilir.

3.   Elektrik kesintisi: Öğrenci ODTÜClass’a tekrar giriş yaptığında ODTÜClass’taki sistem kayıtlarında (logs) öğrencinin sisteme login olduğu görülür. Ancak bu durumun sebebinin ne olduğunun tam olarak tespit edilmesi mümkün değildir. Elektrik kesintileri ile ilgili elektrik dağıtım firmalarının duyuruları kontrol edilebilir. Sınav süresi bitmeden öğrenci tekrar giriş yaparak quiz etkinliğine kaldığı yerden devam edebilir. Quiz administration bloğunda yer alan User Override seçeneği ile öğrenciye ek süre verilebilir ya da telafi sınavı yapılabilir.

4.   Sınav soruları arasında gezinme sınırlandırıldı ise (Quiz ayarlarındaki Navigation: Sequential seçeneği ile) öğrencilerin tarayıcının ileri ve geri düğmeleri ile sorular arasında gezinmeye çalışması: Tarayıcının ileri ve geri düğmeleri kullanıldığında öğrencilerin zaman sayaçları da yanlış değer gösterilebilmekte bu da öğrencilerin yanılmasına sebep olmaktadır. Ayrıca sorular arasında geçiş yapmak için gerekli olan düğmelerin görülmemesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Öğrencilerin tarayıcının ileri ve geri düğmelerinin kullanılmaması konusunda uyarılması gerekmektedir. 

5.   Quiz etkinliği hazırlanırken “block concurrent connections” seçeneği aktifleştirilmiş ise sınava farklı bir tarayıcıdan tekrar bağlanmaya çalışılması: “Block concurrent connections” seçeneği öğrencilerin sınava başladıktan sonra bir başka tarayıcı ile sınava erişmesini engeller. Eğer öğrenciler yanlışlıkla tarayıcı penceresini kapatırsa ya da ilk 3 sorun sebebiyle tarayıcı kapanırsa, öğrencilerin sınava devam edebilmesi için öğretim elemanları tarafından izin verilmesi gerekmektedir. İlgili adımlara ODTÜClass FAQ sayfasından ulaşılabilir. Bu seçenek kullanılacaksa öğrencilerin sınav öncesinde bilgilendirilmesi önemlidir. Geçerli bir sebeple tarayıcı değiştirmeleri gerekiyorsa zaman kaybetmeden öğretim elemanına ulaşıp durumu bildirmeleri gerektiği hatırlatılmalıdır.  

6.   “Essay” tipi sınav sorularında ya da assignment etkinliğine dosya yükleme için yeterince zaman ayrılmaması sebebiyle dosyanın yüklenememesi: Dosya boyutu, İnternet bağlantı hızı ve ODTÜClass’ın anlık yoğunluğuna bağlı olarak dosyaların yüklenmesi için bir süre beklenmesi gerekiyor. Bu süre göz önüne alınarak quiz veya assignment süresinin belirlenebilir ve öğrencilere dosyaların yüklenmesi için gereken sürenin de göz önüne alması gerektiği hatırlatılabilir. ODTUClass dosyaları öncelikle draft klasörüne almakta, sonra ödev veya soru ile ilişkilendirmektedir. Bazı durumlarda öğrencilerin dosyaları draft klasöründe bulunabilmektedir. Öğretim elemanlarının talebi ile ODTÜClass Destek Ekibi draft klasörünü kontrol edip dosya var ise öğretim elemanına iletebilir. 

7.   İnternet tarayıcı ayarları sebebiyle Quiz fonksiyonlarının çalışmaması: (1) Öğrencilerin kullandıkları İnternet tarayıcılarındaki eklentiler (reklam engelleyici gibi) quiz sırasında öğrencilerin gezinme düğmelerini görememeleri gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Sınavlardan önce varsa tarayıcı eklentilerinin kapatılması yönünde öğrenciler uyarılabilir. (2) LaTeX, MathJax gibi filtreler öğrencilerin tarayıcıları tarafından uygulanmaktadır. Öğrencilerin tarayıcılarında Javascript kodlarının çalıştırılması engellenmiş ise öğrenciler LaTeX veya MathJax ile yazılmış formülleri görüntüleyemezler. Öğrencilerin ODTUClass sayfalarındaki engellemeleri kaldırmaları hatırlatılabilir.

8.   Sınav sorularında büyük boyutlu resimler kullanılması: Resim dosyalarının büyüklüğü ve öğrencilerin İnternet bağlantı hızına bağlı olarak soruların görüntülenmesi uzun sürebilmekte ve yükleme için geçen süre sınav süresinden düştüğü için öğrencilerin zaman kaybetmesine sebep olabilmektedir. Bu sebeple sınav sorularında metin olarak ya da formül editörü ile hazırlanabilecek içeriklerin ODTÜClass’ta hazırlanması önem taşımaktadır. Yalnızca görsel olarak verilmesi gerek içeriklerin resim olarak yüklenmesi ve yüklenen resimlerin mümkün olan en düşük boyutta olmasına özen gösterilmesi önerilmektedir.


Son Güncelleme:
10/12/2020 - 16:48