Akademik
Son Güncelleme:
- English
- Türkçe
Değerli Öğretim Üyelerimiz, Uzaktan eğitim kapsamında öğrencilerimizin dersleri takip edebilmesi amacıyla oluşturulan görsel işitsel materyallerin (örnek: videolar) video paylaşım sitelerine (Youtube vs.) fikri mülki hakların korunması nedeniyle herkese açık şekilde paylaşılmamasını tavsiye ederiz. Bu sebeple bu videoların YouTube vb. siteler üzerinden "unlisted/liste dışı" olarak paylaşılmasını öneriyoruz. Ders sırasında öğrencilerin görüntülerinin bulunduğu videolarda 6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu'na özen gösterilmesi ve sadece dersi alan öğrencilerin görebileceği şekilde ODTUClass üzerinden paylaşılması önem arz etmektedir. Sınıf ve öğrenci görüntüsü olan videoların öğrencilerin Açık Rıza'sı alınmadan hiçbir sanal ortamda paylaşılmaması gerekmektedir. |
Değerli Öğretim Üyelerimiz,
Üniversitemizde Koronavirüse karşı alınmakta olan önlemlerle ilgili çalışmalar; Yükseköğretim Kurulu (YÖK), T.C. Sağlık Bakanlığı’nın öneri ve yönlendirmeleri devamlı olarak takip edilerek, bu kurumlarla sürekli etkileşim kurularak düzenlenmekte ve güncellenmektedir.
YÖK tarafından yapılan açıklamalar dahilinde, Üniversitemizde 23 Mart 2020 Pazartesi tarihinden itibaren 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Döneminde Hazırlık Okulu, Ön-Lisans, Lisans ve Lisansüstü derslerde uzaktan öğretim süreci başlayacaktır. Önceliğimiz, Üniversitemizin eğitim ve öğretim kalitesinden ödün vermeden bu süreci yürütmektir.
ODTÜ ailesi olarak bu süreci tüm öğretim üyelerimizi desteği ile Üniversitemize yakışır bir olgunla tamamlayacağımıza olan inancımızla, herkese sağlıklı ve başarılı bir süreç dileriz.
Dersler ve Sınavlar
DERSLER
2019-2020 Akademik Yılı Bahar Dönemi uzaktan eğitim ile gerçekleştirilecektir. Dersler için gerekli çevrim-içi ders kaynaklar/etkinlikler öğretim üyelerince hazırlanacaktır.
SINAVLAR
Hazırlık Okulu, Ön-Lisans, Lisans ve Lisansüstü derslerin sınavları ile diğer öğrenci başarı değerlendirmeleri, Lisansüstü programlardaki doktora yeterlilik sınavları, tez izleme komiteleri ve tez savunmaları, “hukuki açıdan şeffaf, açıklanabilir ve denetlenebilir ilkeler” doğrultusunda olması koşuluyla dijital ortamda yapılabilecektir.
ODTÜClass üzerinden sınav uygulaması örneği için aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz.
ODTÜClass Üzerinde Uzaktan Sınav Yapma Uygulaması
Uzaktan Eğitim Araçları ile Sınav Yapma Semineri- 13 Nisan 2020
h5p ile üretilen bu interaktif etkinlikte Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi tarafından 13 Nisan 2020 tarihinde, Cisco Webex üzerinden düzenlenmiş olan ODTÜClass üzerinde Quiz uygulaması ve diğer uygulamalar ile sınav yapma seminerini İÇİNDEKİLER bölümüne bakarak başlıklar halinde görebilirsiniz.
Quiz etkinliğinde "Calculated Question" için kullanılabilecek formüller için tıklayınız: https://docs.moodle.org/36/en/Calculated_question_type#Available_functions
ODTÜClass ile Uzaktan Sınav Uygulaması
ODTÜClass’ta bulunan Quiz etkinliği; belirlediğiniz tarihler arasında, belirlediğiniz sürede tamanlanması, pek çok soru tipinde soru hazırlanabilmesi, soruları ve seçenekleri rastgele sırayla sunabilmesi, sorun bankanızdan rastgele soru seçerek her öğrenciye farklı bir soru grubu oluşturması gibi özelliklere sahiptir.
Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi tarafından hazırlanan ODTÜClass ile Uzaktan Sınav Uygulaması dökümanını indirmek için lütfen tıklayınız.
ODTÜClass'ta Active Quiz ile Senkron Sınav Uygulaması
ODTÜClass’ta Active Quiz etkinliği ile öğrencilerinize hazırladığınız soruları, senkron bir şekilde; her soru için belirli süreler ayarlayarak sınıftaymış gibi yapabilirsiniz.
Videoda ODTÜClass üzerinde Active Quiz etkinliği oluşturmayı ve öğrencilerle birlikte yapılan bir uygulamayı izleyebilirsiniz.
Safe Exam Browser Kurulumu ve Kullanımı
Safe Exam Browser güvenle online sınavlar yürütmek için bir web tarayıcısı ortamıdır. Yazılım herhangi bir bilgisayarı geçici olarak güvenli bir iş istasyonuna dönüştürür. Sistem işlevleri, diğer web siteleri ve uygulamalar gibi kaynaklara erişimi kontrol eder ve bir sınav sırasında yetkisiz kaynakların kullanılmasını önler. Sınav esnasında başka pencerelerin açılmasına izin vermez. Videoda Safe Exam Browser kurulumu ve kullanımını öğrenebilirsiniz.
Asenkron ve Senkron Ders Geliştirme
Uzaktan eğitimde kullanılmak üzere ders materyali hazırlamak için alternatif araçlar ile ilgili çalışmalarımız ve hazırlıklarımız devam etmektedir. Buna paralel olarak bu sayfadaki araçlar da güncellenecektir.
ASENKRON DERS SEÇENEĞİ
ODTÜClass üzerinde tüm dersler açıktır ve kayıtlı tüm öğrenciler de ODTÜClass ile derslerine erişebilir durumdadır. Ders notları, PPT sunumlar, okuma dosyaları, ödevler ve diğer kaynakları haftalık şekilde öğrencilerinize sunabilirsiniz. Öğrencilerinizle ODTÜClass forum servisini kullanarak asenkron etkileşimli tartışmalar da gerçekleştirebilirsiniz.
Derslerinizin önceden video kaydını yapıp sunabileceğiniz çok çeşitli araçlar bulunmaktadır. Ücretsiz ve kolay kullanılabilir seçeneklerden olan Screencast-O-Matic yazılımı ile bilgisayarda anlattığınız dersin ekranları ve kendinizin webcam görüntüsü ile ders videosu hazırlamaya yönelik süreci adım adım anlatan eğitim videosuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Bilgisayar Ortamında Ekran Kaydı ile Ders Videosu Oluşturma ve ODTÜClass'a Yükleme Eğitimi
Bu eğitimde, ücretsiz indirip kullanabileceğiniz Screencast-O-Matic yazılımı ile ders notlarınızı ve ders anlatımınızı birleştiren ders videolarınızı nasıl hazırlayabileceğiniz ve bunları ODTÜClass’a nasıl yükleyebileceğiniz adım adım anlatılmaktadır.
Yazılımın kısıtları nedeniyle bir video en fazla 15 dakika uzunluğunda olabilmektedir. Derslerinizi 15 dakikalık bölümler halinde hazırlayabilirsiniz. Küçük bölümler öğrencilerinizin dersi takip etmesini de kolaylaştıracaktır.
H5P ile Ders Materyali Hazırlama Eğitimi
Bu eğitimde H5P'nin tanıtımı, nasıl kullanılacağı ve örnek uygulamaları bulabilirsiniz.
Eğitim içeriği
1. H5P Nedir ve H5P ile Neler Yapılabilir?
2. Uygulama 1: Interactive Video
3. Uygulama 2: Course Presentation
4. Uygulama 3: Quiz
5. Uygulama 4: Branching Scenario
Eğitim içeriğine ulaşmak için buraya tıklayınız.
ODTÜClass’ta H5P ile Etkileşimli Video Hazırlama Eğitimi
Bu eğitimde, ODTÜClass’ta bulunan H5P (Interactive Content) yazılımı ile hazırladığınız videoları etkileşimli materyallere dönüştürme adım adım örneklerle anlatılmaktadır.
Bu yöntem ile video temelli ders kaynaklarının izlenip izlenmediğini kontrol edebilir, süreç içi değerlendirme yapabilirsiniz.
Akıllı telefon veya Tablet ile Slaytların Üstüne Ses Kaydederek Ders Videosu Oluşturmak
Bu amaçla, akıllı telefonunuz için PowerPoint uygulamasını indirin (iPhone için lütfen tıklayınız / Android için lütfen tıklayınız). PowerPoint, slaytları göstermenize ve slaytlara yazmanıza olanak tanır. Bu nedenle, slaytları beyaz tahta olarak kullandığınız ve üzerine parmağınızla veya varsa kalemle yazdığınız videolar oluşturmak için bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Bir Android telefonunuz varsa (yani bir iPhone veya iPad'iniz yoksa), ekranda gördüklerinizin bir videosunu oluşturmak için bir yazılım indirmeniz gerekir. Ekran Kaydedici'yi Google Play Store'dan indirmek için lütfen tıklayınız.
iPhone veya iPad kullanıcılarının (iOS 11 veya daha yeni bir sürümü yüklediklerinde) ekran kayıt özelliği yerleşik olarak bulunduğundan, herhangi bir uygulama indirmeleri gerekmez. Ekranınızı nasıl kaydedeceğinizi öğrenmek için buradaki talimatları uygulayabilirsiniz.
Not: Videonuzu oluştururken herhangi bir mesajın ekranda görünmesini önlemek için telefonunuzu uçak moduna almanız gerekir.
Bu yöntemle Prof. Dr. Altuğ Özpineci tarafından hazırlanan örnek ders videosu: https://www.youtube.com/watch?v=Iq6TP67PGE8
Cep Telefonu ve Kağıt - Kalem ile Ders Anlatım Videosu Hazırlamak
Sınıfta çoğunlukla tahtada anlatım yapılan dersler için bir masada kağıt, kalem ve cep telefonu kullanarak ders videosu da hazırlayabilirsiniz. Cep telefonunuzu uygun bir yere sabitleyerek video kaydı yapıp hazırladığınız videoyu Youtube’a yükleyip ODTÜClass üzerinde paylaşabilirsiniz.
Videonuzu etkileşimli hale getirmek için bu h5p uygulamasını kullanabilirsiniz: H5P ile Etkileşimli Video Hazırlama Eğitimi
Bu yöntemle Prof. Dr. Altuğ Özpineci tarafından hazırlanan örnek video: https://youtu.be/8YTzxEztUPI
SENKRON DERS SEÇENEĞİ
Senkron seçeneğin kullanımı için çok değişik araçlar bulunmakla beraber ODTÜ Öğretim Teknolojileri Destek ofisimiz üç farklı araç ile ilgili kullanım videoları hazırlamıştır. Bu seçenekler dışındaki araçlarla ilgili soru ve problemlere cevap verilmeyebilir.
Senkron Araç-1: ZOOM
ZOOM, erişimi ve kullanımı kolay bir video-konferans aracıdır. ODTÜ'nün kurumsal ZOOM hesabı ile öğretim elemanlarımız 300 katılımcıyla ve süre sınırı olmaksızın ZOOM toplantıları yapabilirler. Kurumsal hesaba katılmak için lütfen zoomadm@metu.edu.tr ile iletişime geçiniz.
ODTÜClass'ta toplantıları planlamanızı ve başlatmanızı, raporları görüntülemenizi ve (varsa) kayıtları erişmenizi sağlayan bir ZOOM etkinliği vardır. ODTÜClass üzerindeki ZOOM etkinliği hakkında daha fazla bilgi için lütfen Öğretim Elemanları için Kullanım Kılavuzu'nu ziyaret ediniz.
ZOOM toplantılarının güvenliğini sağlamak için toplantı sahiplerinin bazı önlemler alması önerilir. Lütfen aşağıdaki önlemleri gözden geçirin:
Senkron Araç-2: BigBlueButton
BigBlueButton seçeneğine ODTÜClass içinden erişebilirsiniz. BigBlueButton yazılımının kullanımı ile ilgili eğitim videosuna yukarıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Senkron Araç-3: Cisco WebEx
Uzaktan eğitim sürecinin başlatılması ile birlikte derslere ek olarak yaşanabilecek çevrim içi toplantı ve web konferans ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Cisco webex uygulaması Üniversitemiz kullanımına açılmıştır. Bu uygulamaya kayıtlı kullanıcılar toplantı oluşturabilmekte ve kayıtlı olmayan kişileri toplantıya davet edebilmektedir.
Başvuru için öncelikle https://bidb.metu.edu.tr/forms/cisco-webex-kullanimi adresindeki ön kayıt formunun doldurması gerekmektedir. Forma ODTÜ kullanıcı kodunuz ve parolanız ile erişebilirsiniz. Ön kayıt formu öğretim üyelerimizin erişimine açıktır. Şu aşamada araştırma görevlileri ve yarı-zamanlı öğretim üyelerinin erişimleri için BİDB ile iletişime geçebilir veya odtuclass@metu.edu.tr adresine konu ile ilgili eposta gönderebilirsiniz.
Kayıt onayı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından yapıldıktan sonra alacağınız e-postadaki bağlantı ile parolanızı oluşturabilir, https://metu.webex.com adresinde sol taraftaki menüden programı indirebilir ve toplantı başlatabilirsiniz.
Cisco WebEx kullanımı için Uzaktan Eğitim İçin Cisco Webex sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Senkron Araç-4: Microsoft Teams
Sohbet tabanlı ekip çalışma platformu Microsoft Teams, ortak belge üzerinde birlikte çalışma, farklı konularda ekip içinde görüş paylaşma, grup konferans görüşmesi yapma, toplantı notlarını paylaşma gibi özelliklere sahiptir.
Üniversite öğrencileri ve akademik personel Microsoft Teams'i ücretsiz olarak kullanabilmektedirler.
Microsoft Teams Uygulaması Kullanımı ve ODTUClass Üzerinde Microsoft Teams Uygulaması ile Senkron Ders Etkinliği Oluşturmak videolarını izleyerek kullanımı hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Ayrıca, Microsoft Teams'in kullanımı konusunda Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nın hazırladığı sayfayı kontrol edebilirsiniz: Microsoft Teams Uygulaması Nasıl Kullanılır?
Video Konferans Araçları Karşılaştırma Tablosu
Uzaktan Eğitim için İpuçları
ODTÜ ÖGEM-Öğrenme ve Öğretmeyi Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından oluşturulan Uzaktan Öğretim için İpuçları materyaline ulaşmak için tıklayınız.
Uzaktan Eğitim ve Erişilebilirlik
Değerli Öğretim Üyeleri,
23 Mart 2020 Pazartesi tarihinden itibaren 2019-2020 Akademik Yılı Bahar Döneminde açılan Hazırlık Okulu, Ön-Lisans, Lisans ve Lisansüstü derslerinde uzaktan öğretim sürecinin başlayacağı Rektörlük tarafından duyurulmuştur.
Bu süreçte Engelsiz ODTÜ Birimi’nden destek alan öğrencilerimizin eğitimlerinin kesintisiz ve sorunsuz ilerleyebilmesi için uzaktan eğitim uygulamalarıyla (video çekimi, ders materyali paylaşımı vb.) ilgili uyarlamalara dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Engelsiz ODTÜ Birimi tarafından oluşturulan Uzaktan Eğitim Erişilebilirliği - Bilgilendirme dokümanına ulaşmak için lütfen tıklayınız.